Fundacja Heros
Witamy na naszej stronie

Mamy przyjemność zaprezentować Państwu obszar działań Fundacji Heros w Lublinie. Jesteśmy organizacją pozarządową, której głównym celem statutowy jest działanie na rzecz osób niepełnosprawnych. Cel ten realizowany jest m.in. poprzez: doradztwo zawodowe oraz wspomaganie i podejmowanie działań zmierzających do aktywizacji zawodowej i społecznej oraz tworzenia miejsc pracy dla osób niepełnosprawnych.

2017-10-09
Wrześniowe spotkania Grupy Środowiskowego Wsparcia

Osoby uczestniczące w spotkaniach GŚW brały udział m.in. w zajęciach z relaksacji oraz warsztatach dotyczących efektywnej komunikacji interpersonalnej.

Dnia 14 września grupa odwiedziła Muzeum na Zamku Lubelskim. Wraz z przewodnikiem obejrzeli wystawy stałe i czasowe. Zapoznali się z kulturą i obyczajami ludu zamieszkującego tereny Lubelszczyzny. Na wystawie prezentowane były militaria w przekroju czasowym od średniowiecza do II wojny światowej. Natomiast w galerii sztuki zdobniczej można było podziwiać eksponowane wyroby z srebra, ceramiki, zegary, meble oraz tkaniny. Największą uwagę uczestników przykuły numizmaty oraz obraz Jana Matejki pt.: „Unia Lubelska”. Drugim punktem zwiedzania była Baszta na Zamku Lubelskim. Zwiedzający po pokonaniu dużej ilości schodów udali się na taras widokowy, z którego mogli podziwiać panoramę miasta. Schodząc z Baszty można było zobaczyć kondygnacje, które zawierały wystawę historyczną poświęconą więźniom Zamku. Na koniec wycieczki przewodnik zaprowadził wszystkich do Mauzoleum ofiar więzienia, gdzie można było uczcić ich pamięć.

28 września uczestnicy wybrali się do Teatru im. Juliusza Osterwy w Lublinie na spektakl pt. „Ludzie inteligentni”. Komedia wszystkim przypadła do gustu, a samo wyjście było okazją do spotkania się w niecodziennych okolicznościach.

Od września ruszyły spotkania Grupy Środowiskowego Wsparcia  w oddziałach Fundacji w Kielcach oraz w Rzeszowie.  Zajęcia były poświęcone przede wszystkim poznaniu się uczestników i integracji oraz zaplanowaniu spotkań na następne miesiące.

Fundacja Heros: ul. Z. Krasińskiego 2/31, 20 - 709 Lublin